ویرایش محتوا
لوگو دکتر رضا سنجری جراح مغزو اعصاب و ستون فقرات

دکتر رضا سنجری جراح و متخصص مغز و اعصاب و ستون فقرات

راه های ارتباطی با ما

تنگی کانال اعصاب دست

تنگی کانال اعصاب دست

  • خانه
  • -
  • تنگی کانال اعصاب دست
  • -
  • تنگی کانال اعصاب دست
تنگی کانال اعصاب دست

 تنگی کانال اعصاب دست از جمله بیماری های نسبتا نادر است که به دلیل آسیب به عصب ناحیه دست به وجود می آید. زمانی که کانال اعصاب دست، تنگ شوند، فشار زیادی به اعصاب وارد می شود و این موضوع احساس درد و سوزش و حتی بی حسی را به همراه دارد. به طور کلی، زمانی که بحث تنگی کانال اعصاب دست می شود، سندرم تونل کارپال به میان می آید. اما به غیر از این سندرم، یک سندرم دیگر به نام سندرم کانال گایون نیز وجود دارد که مربوط به تنگ شدن عصب انتهایی اولنار دست است.

در ادامه این مقاله قصد داریم دو بیماری رایج مربوط به تنگی کانال اعصاب دست، یعنی تنگی کانال گایون و سندرم تونل کارپال را توضیح دهیم. بنابراین، اگر شما احساس درد در مچ دست و دست های خودتان دارید، با ما در ادامه این مقاله همراه باشید.

انواع تنگی کانال اعصاب دست

دست ما انسان ها مانند هر عضو دیگری که از عصب های مختلفی تشکیل شده است. این عصب ها از کانال هایی عبور می کنند که وظیفه محافظت از عصب ها را برعهده دارند. زمانی که کانال مربوط به هر یک از اعصاب، تنگ شوند، احتمال بروز درد، بی حسی و یک سری علائم در دست به وجود می آید که در ادامه بیشتر آن ها را بررسی می کنیم.

تنگی کانال اعصاب دست، یک بیماری نسبتا نادر است که البته زمانی که افراد پوزیشن دست خودشان را در یم حالت اشتباه قرار دهند، احتمال بروز این مشکل چند برابر می شود. تنگی کانال اعصاب دست، به دو صورت زیر در دست پدیدار می شود.

  • سندرم کانال گایون
  • سندرم تونل کارپال

انواع تنگی کانال اعصاب دست چیست

 

سندرم کانال گایون چیست؟

سندرم کانال گایون که یک نوع بیماری نسبتا نادر مربوط به تنگی کانال اعصاب دست است، شامل آسیب به قسمت انتهایی عصب اولنار دست می شود. در صورتی که عصب اولنار دست در حین عبور از یک کانال باریک، آسیب ببیند، می گوییم این سندرم رخ داده است.

عصب اولنار، از جمله اعصابی است که در کانال گایون دست حرکت می کند. کانال گایون یک مکان منحصر به فرد است که در آن عصب اولنار، تحت فشار قرار می گیرد. در صورتی که به هر دلیلی کانال گایون تنگ شود، احتمال بروز درد در دست افزایش پیدا می کند. زیرا عصب اولنار پس از عبور از کانال گایون به دست می رسد.

دلایل به وجود آمدن سندرم تنگی کانال گایون

آسیب به عصب اولنار دست ممکن است از طریق فشرده شدن، التهاب و یا تروما رخ دهد. گاهی نارسایی عروق هم باعث به وجود آمدن تنگی کانال گایون دست می شود. از جمله علت های به وجود آوردن تنگی کانال اعصاب دست گایون، می توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • وجود کیست گانگلیون
  • شکستگی و جابجایی
  • وجود تومورها (مانند لیپوم)
  • ضربه های مکرر (به عنوان مثال، فشرده سازی خارجی فرمان دوچرخه سوار)
  • جابجا شدن عضلات (به عنوان مثال، ابدکتور انگشتی کوچک)
  • وجود بافت چربی اضافی در کانال
  • ترومبوز یا آنوریسم شریان اولنار (به عنوان مثال، سندرم همر هیپوتنار)

سندرم چکش هیپوتنار (HHS) چیست و چه ارتباطی با تنگی کانال اعصاب دست دارد؟

سندرم چکش هیپوتنار، یک مکانیسم منحصر به فرد از آسیب به عصب اولنار ثانویه است. در این سندرم، شریان اولنار دچار آنوریسم شده است و به همین خاطر، التهاب و فشرده شده کانال اعصاب دست به وجود می آید. عصب اولنار که در کانال گایون قرار دارد، به دلیل سندرم چکش هیپوتنار، فشرده می شود.

علت سندرم چکش هیپوتنار مانند علت سندرم کانال گایون است. در این سندرم، ترومای مکرر باعث ایجاد آسیب به شریان اولنار می شود. شریان اولنار که آسیب می بیند، عصب اولنار نیز فشرده می شود و تنگی کانال اعصاب دست به وجود خواهد آمد.

سندرم چکش هیپوتنار

شایع ترین علت سندرم کانال گایون

شایع ترین علت گزارش شده برای سندرم کانال گایون، کیست گانگلیون و ضربه های مکرر است. متاسفانه، هنوز به طور دقیق مشخص نشده است که این بیماری چه میزان در کشورهای جهانی همه گیر شده است.

نحوه تشخیص سندرم تنگی کانال گایون دست

تنگی کانال گایون دست که یکی از بیماری های نسبتا نادر تنگی کانال اعصاب دست به شمار می رود، با روش های مختلفی قابل شناسایی است. بنابراین، پزشکان می توانند در صورت شک کردن به این سندرم، به راحتی با هر یک از روش های زیر این بیماری را در افراد شناسایی کنند و آن را درمان نمایند.

  • برای ارزیابی شکستگی ها (به ویژه شکستگی هامات) می توان از اشعه ایکس دست یا توموگرام کامپیوتری (CT) استفاده کرد.
  • تصویربرداری رزونانس مغناطیسی دست می ‌تواند تغییرات آناتومیکی را در کانال Guyon نشان دهد. همچنین، ام آر ای می تواند ساختارهایی که باعث فشرده سازی مکانیکی عصب اولنار (مانند لیپوم، کیست گانگلیون، عضله نابجا) شده اند، را ارزیابی کند.
  • برای ارزیابی ترومبوز شریان اولنار از سونوگرافی داپلر استفاده می شود.
  • از آنژیوگرافی می توان برای ارزیابی آنوریسم یا ترومبوز شریان اولنار استفاده کرد.
  • الکترومیوگرافی (EMG) و سرعت هدایت عصبی (NCV) برای ارزیابی آسیب عصب محیطی و تعیین سطحی که در آن عصب تحت تأثیر قرار گرفته است، استفاده می ‌شود (یعنی تمایز بین گیر افتادن عصب اولنار در کانال Guyon در مچ دست در مقابل تونل کوبیتال در آرنج)

نحوه تشخیص سندرم تنگی کانال گایون دست

نحوه درمان تنگی کانال گایون دست

تنگی کانال گایون دست باید ابتدا به درستی توسط پزشک تشخیص داده شود. علائم این بیماری باید بررسی شود تا در نهایت پزشک، روش مناسبی را به جای جراحی، جهت درمان تنگی کانال گایون دست انتخاب کند. انتخاب روش درمان سندرم تنگی کانال گایون دست، به مدت و شدت علائم فرد بستگی دارد. علت به وجود آمدن این سندرم نیز اهمیت زیادی در درمان این بیماری دارد.

برای مثال، ورزشکارانی که بازیکنان حرفه ای بیسبال می باشند، به دلیل شکستگی همات، با این سندرم مواجه شده باشند. در این حالت، می توان یک برش هامات در دست ایجاد کرد تا عوارض پس از عمل جراحی، بسیار کاهش پیدا کند. در صورت انتخاب روش درست درمان سندرم تنگی کانال گایون، می توان در عرض 3 تا 4 هفته به ورزش های حرفه ای بازگشت.برای دریافت نوبت آنلاین از دکتر رضا سنجری جراح مغزو اعصاب و ستون فقرات کافیست با شماره تماس :09362739676 در تماس باشید

سندرم تونل کارپال چیست؟

حال که با سندرم تنگی کانال گایون آشنا شدیم، نوبت به آن رسیده که در مورد سندرم تونل کارپال صحبت کنیم. این سندرم در اثر فشار بر روی عصب مدیال دست به وجود می آید. تونل یا کانال کارپال، یک گذرگاه باریک است که توسط استخوان ها و رباط های مختلف کف دست پوشیده شده است. هنگامی که کانال کارپال به هر دلیلی تنگ می شود، سندرم تونل کارپال به وجود می آید و فشار زیادی به عصب مدیال دست وارد خواهد شد.

هنگامی که عصب مدیال دست فشرده می شود، علائم مختلفی از جمله بی حسی، گز گز دست، ضعف در دست و بازو رخ می دهد. برخی از موارد مانند فشار آوردن به دست، حرکات روتین دست و مکرر، مشکلات مختلف سلامتی و … می توانند باعث ایجاد سندرم تونل کارپال شوند.

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *