ویرایش محتوا
لوگو دکتر رضا سنجری جراح مغزو اعصاب و ستون فقرات

دکتر رضا سنجری جراح و متخصص مغز و اعصاب و ستون فقرات

راه های ارتباطی با ما

گزگز پا در بارداری و راه های درمان آن

گزگز پا در بارداری و راه های درمان آن

  • خانه
  • -
  • درد پا
  • -
  • گزگز پا در بارداری و راه های درمان آن
گزگز پا در بارداری و راه های درمان آن

گزگز پا در بارداری

گزگز پا در بارداری یک علامت شایع است که نام علمی آن را می توان پارستزی دانست. هر زن باردار کم و بیش با این مسئله مواجه است. بیشتر اوقات، آنها به هیچ وجه بر سلامت مادر و کودک تأثیر نمی گذارند، اما متخصصان زنان و زایمان به شدت میزان آن را کنترل می کنند، زیرا می توانند به شاخصی از فرایندهای پاتولوژیک در بدن زن تبدیل شوند.

در دوران بارداری میزان مایعات در بدن زن دو برابر می شود. قلب، کلیه ها و رگ های خونی برای چنین بارهایی آماده نیستند. در این راستا از هفته ۳۰ به بعد بسیاری از زنان باردار دچار گزگز پا می شوند.

پارستزی می تواند هم به دلیل فیزیولوژی طبیعی و هم به دلیل آسیب شناسی جدی در بدن مانند رگ های واریسی ایجاد شود. اگر با مورد اول سروکار دارید عملاً چیزی برای نگرانی وجود ندارد، در مورد موضوع دوم، عواقب آن می تواند جدی تر باشد. فقط پزشک می تواند به طور دقیق علل گزگز پا در زنان باردار را تعیین کند.

نکته مهم: در بیشتر موارد گزگز پا در بارداری خطری برای مادر و جنین ندارد، اگرچه باعث ناراحتی می شود. آنها در ۸۰ درصد زنان باردار ظاهر می شوند و بدون درمان از بین می روند. برای کاهش نگرانی شما، ما در این پست به اختصار موضوع گزگز پا در مادران باردار را بررسی می کنیم.

تصویر پارستزی
پارستزی

گزگز پا در بارداری چه علائمی دارد

علائم زیادی وجود دارد که نشان دهنده گزگز پا در بارداری است. اما همه آنها با اختلالات ناشی از عملکرد نادرست در سیستم عصبی مرکزی یا به دلیل فشردن رگ های خونی و انتهای عصبی در اندام ها مرتبط هستند.

 گزگز پا در بارداری در سه ماهه اول به تدریج شروع می شود و کوتاه مدت است. با این حال در ماه های آخر بارداری احساس بی حسی و گزگز تشدید می شود و گزگز و بی حسی نه تنها در پاها، بلکه در دست ها نیز رخ می دهد. معمولا در این وضعیت مادران باردار نمی توانند مانند قبل بخوابند و به محض اینکه به خواب می روند با گزگز پا از خواب بیدار می شوند. معمولا شب ها به دلیل این که مادران باردار دراز می کشند، مایعات بدن آنها تجمع می یابد و به کمر فشار می آورد.

به نظر زنان باردار با رخ دادن پارستزی، پاهای آنها انعطاف پذیری بیشتری پیدا می کند. البته این یک توصیف است و در واقعیت این موضوع رخ نمی دهد و زنان باردار فقط آن را احساس می کنند.

طبق آمار در بیشتر موارد بی حسی و گزگز پا در زنان باردار بالای ۳۰ سال رخ می دهد. توجه کنید گزگز پا در بارداری می تواند نشانه ای از دیابت باشد. البته این موضوع یک احتمال است که باید توسط پزشک بررسی شود.

عوارض گزگز پا در بارداری
عوارض گزگز پا در بارداری

دلایل گزگز پا در بارداری

همانطور که جنین در طول دوران بارداری رشد می کند، رحم عروق و ریشه های عصبی را که تکانه ها را به مغز ارسال می کنند، می فشارد. در نتیجه خون به اندام های تحتانی ضعیف می شود که با تورم ران ها و پاها همراه است. در عین حال، زنان متوجه از دست دادن حس در پاها، بی حسی و گزگز پا می شوند.

علاوه بر این، عوامل فیزیولوژیکی دیگری نیز در به وجود آمدن گزگز پا در بارداری دخیل هستند که عبارت است از:

۱. کمبود ویتامین ها و ریز عناصر:

کودک متولد نشده به مقدار زیادی کلسیم را از مادر دریافت می کند، بنابراین در سه ماهه دوم و سوم، زن احساس گرفتگی در ساق پا و بی حسی در پاها می کند.

کمبود این عناصر می‌تواند باعث ناراحتی در قسمت‌های مختلف بدن شود، اما اغلب پاهای مادر در دوران بارداری دچار گزگز می‌شود، زیرا دورترین قسمت در دایره گردش خون است.

۲. بار زیاد روی اندام ها:

در سه ماهه دوم و سوم افزایش وزن محسوسی مشاهده می شود که بار اضافی بر ستون فقرات و مفاصل اندام تحتانی ایجاد می کند.

افزایش وزن (به ویژه شکم بزرگ شده) منجر به این واقعیت می شود که مهره ها، رشته های عصبی و عروق پاها فشرده می شوند، در نتیجه علائم گزگز پا در بارداری به طور موقت ایجاد می شود.

۳. عدم تحرک بدنی:

شکم بزرگ، تورم و خواب آلودگی زندگی فعال یک زن باردار را مختل می کند، در نتیجه او اغلب در خانه می نشیند و ورزش و تحرک روزانه را فراموش می کند. کاهش فعالیت منجر به فرآیندهای راکد می شود و نیز کاهش گردش خون و در نتیجه گزگز پا ها را به همراه دارد.

۴. تغییر در تعادل آب و نمک:

افزایش غلظت سدیم در بدن (یکی از اجزای نمک خوراکی) باعث احتباس مایعات در بافت ها می شود که منجر به تورم و یا ایجاد گزگز پاها می شود. افزایش غلظت سدیم با مسمومیت یا مصرف غذاهای شور اتفاق می افتد.

۵. بار روی رگ های خونی در هنگام خواب:

در شب، یک زن باردار می تواند در وضعیتی ناراحت کننده بخوابد و به طور غیرارادی عروق و اعصاب اندام خود را فشار دهد. در این هنگام پاها می توانند بی حس یا دچار گزگز شوند.

۶. رگ های واریسی:

عمل هورمون ها، افزایش وزن، افزایش رحم و اختلالات گردش خون منجر به این واقعیت می شود که یک زن باردار شروع به احساس سنگینی در پاهای خود و گزگز می کند. بارداری می تواند باعث ایجاد رگ های واریسی شود یا علائم موجود را تشدید کند.

۷. بدن برای زایمان آماده می شود:

در هفته های آخر بارداری، خانم ممکن است بگوید که ران خود را احساس نمی کند یا گزگز پا در بارداری را تجربه کند. این علائم  به این دلیل است که استخوان های لگن و پاها از هم جدا می شوند و عضلات کشیده می شوند.

۸. فشار اضافی بر قلب:

در دوران بارداری، حجم خون ۵۰ درصد افزایش می یابد که بار اضافی ایجاد می کند. اغلب قلب قادر به پمپاژ خون به نقاط دورتر بدن مانند پاها یا دست ها نیست. این امر منجر به رکود خون در سیاهرگ ها و اختلال در خروج آن از بافت ها می شود که باعث گزگز پاها می شود.

۹. افزایش بار کلیه ها:

در دوران بارداری، کلیه ها برای سم زدایی خون مادر و جنین بیشتر کار می کنند. این اتفاق می افتد که کار کلیه ها مختل می شود و بخشی از مایعی که باید از طریق ادرار دفع می شد به خون باز می گردد.

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *